PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ‘CONSELLER XAVIER TRIAS. UN MODEL SANITARI PER A CATALUNYA, 1988-1996’
Dimecres 19 de juny , a les 18 hores a sala Paranimf de la Facultat de Medica de l’Universitat de Barcelona
Amb la participació de l’autor del llibre, Lluís Bohigas
DEBAT ENTRE DIFERENTS COALICIONS ELECTORALS I PARTITS POLÍTICS
Dimarts 7 de maig, a les 18 hores a sala d’Actes del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona
Amb la participació de les següents candidatures
- Esquerra Republicana de Catalunya: Jordi Albert
- PSC-Units: Sara Jaurrieta
- Junts x Catalunya: Jordi Fàbrega
- Comuns Sumar: Núria Lozano
- Partit Popular de Catalunya: Àngels Esteller
- Moderació: Olga Pané Mena, presidenta del Consell Assessor del Cercle de Salut.
JORNADA SOBRE RECERCA, DESENVOLUPAMENT
I INNOVACIÓ EN SALUT
Dijous 14 de març de 2024 a les 09.00 hores a l’Auditori del Cosmocaixa, C Isaac Newton 26 Barcelona.
El sector de ciències de la vida i la salut suposa el 7,9% del producte interior brut (PIB) de Catalunya i empra a casa nostra 264.000 persones, xifra que se situa en el 6,5% de la població ocupada a Catalunya, amb una facturació l’any 2023 de 42.068 milions d’euros, comptant les empreses del sector i els serveis sanitaris, un 6,8% més que l’any anterior. Pel que fa a aquest sector de l’activitat, en termes de PIB i generació d’ocupació, Catalunya es pot comparar amb països com Suècia, Bèlgica, Dinamarca, Àustria o Irlanda.
El sistema de salut de Catalunya i els centres sanitaris que en formen part tenen un reconegut prestigi internacional en camps com la cardiologia, la cirurgia toràcica i cardíaca, els trasplantaments, l’oftalmologia i la cirurgia oftalmològica, així com, molt especialment, l’oncologia de tumors sòlids i líquids.
Congruentment amb això, el sistema de recerca biomèdica de Catalunya, integrat per 91 centres de recerca (incloent-hi hospitals i universitats) i 1.400 empreses de biotecnologia i companyies farmacèutiques (el 90% de les quals són pimes), fa que la BioRegió de Catalunya concentri l’ecosistema sanitari-farmacèutic més dens d’Europa, havent obtingut l’any 2023 una inversió estrangera directa de 1.025 milions d’euros, un 110% més que l’any anterior. A més, Catalunya lidera les capacitats en el desenvolupament de teràpies avançades, i és el país número 3 en nombre de publicacions científiques (per Mhab), només per sota de Suïssa i Països Baixos, entre 2013 i 2022, havent portat a terme un 88,5% dels assajos clínics d’Espanya, amb 5.308 assajos en actiu, que situen el nostre país en 5a posició a Europa i 8a posició al món, tot plegat segons dades de l’Informe de la BioRegió 2023, elaborat per Biocat i publicat recentment.
Això ha estat possible mercès a l’esforç financer de la Generalitat de Catalunya, que s’ha situat en 1.116 milions d’euros en R+D+I l’any 2022, havent incrementat el seu finançament en un 9,5% respecte de l’any 2021, i a la sòlida capacitat de les institucions del sistema de recerca biomèdica de Catalunya de captar fons tant de les institucions finançadores públiques (UE, Administració General de l’Estat, Generalitat de Catalunya, etc.), com de les privades (indústria farmacèutica, startups i scaleups, etc.) i benefactors de la investigació biomèdica.
La Llei 9/2022, de 21 de desembre, de la ciència, crea el Sistema de Recerca, Desenvolupament i Innovació, integrat pel conjunt d’agents públics i privats, amb funcions destacades en recerca de qualitat, innovació, transmissió del coneixement, avaluació, valoració, finançament i difusió, que contribueixen al suport i la consolidació del Sistema i que compleixen preferentment llur activitat en recerca, desenvolupament i innovació a Catalunya, on tenen la seva seu.
En el context exposat, aquesta Jornada, organitzada pel Cercle de Salut en el marc del seu Programa d’Activitats 2024, amb la col·laboració de la Fundació Bancària “la Caixa” i la Fundació Privada “Cellex”, respon a la conveniència d’analitzar el Sistema de Recerca, Desenvolupament i Innovació en Salut, el paper que juguen els agents que el conformen, així com la transferència del coneixement a l’empresa i la societat en l’àmbit de les ciències de la vida i la salut.
És en aquest entorn que reflexionarem plegats, directius, gestors, benefactors i professionals dels sectors salut i de la investigació i la innovació, per tal de contribuir al coneixement del Sistema de Recerca, Desenvolupament i Innovació en Salut i a la cooperació dels agents que hi intervenen per tal d’obtenir-ne la màxima potencialitat a efectes de la generació, la transferència i la difusió del coneixement en aquest àmbit, amb l’objectiu compartit de millorar la salut, la qualitat de vida i el benestar dels ciutadans i ciutadanes.
S’acompanya el programa de la jornada.
En el cas que esteu interessats/des en assistir-hi, cal que ens curseu la sol·licitud d’inscripció a la jornada, omplint el formulari adjunt.
————————————-
D’on ve i cap a on va l’ICS
Creació, desenvolupament i perspectives de futur
Organització: El Cercle de Salut en col·laboració amb l’Institut Català de la Salut (ICS).
Intervindran :
- Lluís Bohigas Santasusagna. Etapa constituent de l’ICS com a entitat gestora de la Seguretat Social arran dels traspassos.
- Josep Ganduxé Soler. Paper de l’ICS com a proveïdor de serveis i separació de funcions amb el CatSalut.
- Alicia Granados. Experiències de gestió per a la conversió de l’ICS en proveïdor.
- Francesc José María Sánchez. La transformació de l’ICS en empresa pública (la Llei de l’ICS).
- Xavier Pérez Berruezo. L’ICS a l’actualitat i perspectives de futur.
Conduirà l’acte: Yolanda Lejardi Estévez
————————————-
Dilluns, 9 d’octubre de 2023 a les 18.00 hores
Sala d’Actes del Centre Corporatiu de l’ICS (Gran Via de les Corts Catalanes, 587).
Sessió Tècnica del CSC: Els models de col·laboració entre proveïdors de salut del SISCAT
La propera sessió tècnica abordarà diferents models de col·laboració entre proveïdors de salut del SISCAT. Ramon Salazar, Institut Català d’Oncologia, analitzarà l’evolució del model assistencial de la Xarxa territorial oncohematològica. Seguidament, Cristina Carod, Badalona Serveis Assistencials, reflexionarà sobre els avenços en la gestió orientada al procés assistencial, mitjançant les Unitats Funcionals, que han transitat de la multidisciplinarietat al treball integrat entre nivells d’atenció. Finalitzarà, Àngels Morales, Girona ICS – IAS, que analitzarà les lliçons apreses de l’experiència en la gestió de la col·laboració entre diferents proveïdors.
Seguirà un debat amb el públic, per aprofundir en els aspectes abordats.
————————————-
La sessió, oberta a tot el públic interessat, tindrà lloc el dijous 19 d’octubre de 14 a 16 hores, en format híbrid (presencial i on-line).