Skip to content

El paper de la professió farmacèutica en els desabastiments de medicaments

Durant el 2022, les incidències en el subministrament de medicaments van augmentar un 150%, afectant un total de 403 productes, tal com indiquen les dades recollides pel Centre d’Informació sobre el Subministrament de Medicaments (CISMED). Aquesta manca s’ha fet més important des de fa un parell d’anys, amb l’esclat de la pandèmia, però durant els últims mesos s’ha agreujat i ha adquirit major ressò mediàtic.

Les causes de les incidències en el subministrament de medicaments són multifactorials. Per una banda, durant molts anys el sector industrial ha externalitzat la producció a països del sud-est asiàtic, bàsicament a l’Índia i la Xina. La disminució de la producció en aquests països, l’escassetat de principis actius, les polítiques de preus, la manca de matèries primeres i l’increment en els costos de transport, i un pic de demanda per increment de determinades patologies, ha generat aquesta situació.

Des del col·lectiu farmacèutic s’estan impulsant iniciatives com FarmaHelp que permet a la xarxa d’oficines de farmàcia posar-se en contacte, de forma interna, per fer la cerca d’un medicament a les farmàcies properes. Així, s’ajuda al pacient a localitzar-lo en una altra farmàcia, facilitant la continuïtat dels tractaments.

I es podria ajudar encara més si s’ampliessin les actuacions extraordinàries del farmacèutic comunitari per a evitar la interrupció d’un tractament en situacions excepcionals, com són les ocasionades per problemes de subministrament, i com ha habilitat, excepcionalment, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), amb les amoxicil·lines pediàtriques.

El que reclama la professió farmacèutica, com a experts en el medicament, és poder agilitzar aquest procés, tenir autoritat per poder dur a terme aquests canvis de forma farmacèutica de manera més habitual quan la situació ho requereixi, i així poder donar resposta de manera més ràpida a aquest tipus d’incidències, sempre en benefici del pacient.

Barcelona, 14 de febrer de 2023

Núria Bosch i Sagrera
Presidenta del Cercle de Salut i vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top