Skip to content

El personal de l’Institut Català de la Salut ahir i avui

És molt interessant el resum que fa l’amic Francesc del Pla d’Ordenació de recursos humans de l’ICS i m’ha permès comparar amb el que va passar fa 40 anys quan es van transferir els serveis sanitaris de l’INSALUD a la Generalitat de Catalunya.

Enguany es celebra el centenari del naixement del Dr. Josep Laporte que va ser Conseller de Sanitat i Seguretat Social entre 1980 i 1988. Amb aquest motiu estic escrivint un llibre sobre la Política sanitària del Conseller Laporte, i he estudiat documents sobre la transferència i el tema del personal transferit es crucial.

A la Generalitat, l’INSALUD li va transferir el personal que treballava a alguna de les quatre províncies catalanes, no el que estava ubicat als serveis centrals de Madrid, encara que treballessin per als centres catalans. Així per exemple les obres del INSALUD estaven totes centralitzades a Madrid, i la Generalitat va haver de crear un Servei d’arquitectura, i així amb tots els serveis centrals. La transferència va començar el mes de juliol de 1980 amb la publicació al BOE del Decret que reflectia  l’acord de la Comissió Mixta Estat-Generalitat. L’acord s’havia pactat el mes de gener d’aquell any però el cop d’estat del 23F va enrederir el procés. En el BOE es van publicar les llistes del personal transferit i això va durar mesos i al final les transferències dels centres i serveis es van fer efectives l’u de novembre de 1981.

La Memòria del Departament de Sanitat de 1982 dona la xifra de 28.499 persones transferides. Però les llistes de l’INSALUD estaven plenes d’errades, hi havia gent nova, molts havien canviat d’institucions o havien plegat, el procés de reclamacions va ser molt llarg i va durar anys.

Al produir-se la transferència, la gestió dels centres i serveis es va encarregar a la Direcció General d’Assistència Sanitària, la Directora era la Sra. Elvira Guilera i allà hi treballàvem una trentena de persones, el Dr. Xavier Trias, el Josep Arqués, la Dra. Helena Ris, entre altres. Amb aquests recursos vam gestionar els serveis sanitaris transferits durant dos anys, mentre el Parlament discutia la llei que crearia l’Institut Català de la Salut (ICS).

L’any 1983, el Parlament de Catalunya va aprovar la llei que creava l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’Institut Català de Serveis Socials (ICASS), els dos estaven a la mateixa Conselleria i depenien del Conseller Laporte. A la Memòria del Departament de 1984 apareix el personal de les institucions sanitàries de l’ICS:

Categorianombre
Auxiliar de clínica3.999
A.T.S.5.534
Metge jerarquitzat1.798
Auxiliars administratius1.991
No sanitari4.177
De quota 
   Mèdic7.307
   A.T.S.1.843
   Llevadores400
Total27.049

Més o menys el personal de quota treballava a l’atenció primària i el jerarquitzat als hospitals. Si comparem la xifra de 27.049 persones de l’any 1984 amb la d’avui 51.908, el creixement de l’ICS es espectacular, gairebé ha duplicat en 40 anys, si bé, tal com diu en Francesc, el creixement mes important ha estat en els darrers cinc anys que ha crescut en 10.810 persones, mentre que el creixement en els anteriors 35 anys va ser de 14.049 persones.

L’ICS d’avui es molt diferent del de fa 40 anys, especialment pel que fa a l’Atenció Primària que aleshores es feia amb metges de quota amb una dedicació diària de 2,5 hores i l’ICS gestionava el 100% de la primària i avui l’ICS gestiona un 78% amb personal jerarquitzat. La majoria d’hospitals estaven en funcionament fa 40 anys i només ha augmentat amb un que es va inaugurar l’any 1983, l’Hospital Germans Trias. Els hospitals d’avui dia tenen molts menys llits que aleshores, així per exemple l’Hospital de la Vall d’Hebrón tenia 2.308 llits quan es va transferir i ara en te  1.152 i l’Hospital de Bellvitge en tenia 976 l’any 1981 i ara en té 759, en canvi fan molta més feina ambulatòria.

Amb motiu del centenari del naixement del Conseller Laporte, el Col·legi de Metges de Barcelona ha declarat enguany l’any Laporte i estan previstes una sèrie d’activitats per commemorar l’efemèride. El comissari de l’any Laporte és el Dr. Xavier Trias, que el va substituir com a Conseller de Sanitat.

Lluis Bohigas
Expresident del Cercle de Salut

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top