Skip to content

El pressupost de salut per a l’any 2023

Després de tot l’enrenou que hi ha hagut en l’elaboració del pressupost de la Generalitat d’enguany, vaig voler conèixer directament que hi havia per a Sanitat. El pressupost aprovat per 2023 és de 11.423 M€ mentre que el de 2022 va ser de 10.687 M€.

Estic jubilat i apartat del dia a dia del que passa en sanitat i per tal de comprendre millor el que volien dir aquestes xifres vaig llegir que diuen els que en saben. El dia 2 de febrer, un dia després d’anunciar-se l’acord pressupostari, van publicar unes anàlisis sobre el pressupost de salut na Carmen Fernández al Diario Médico i en Pere Ibern en el seu blog ECONSALUT.

En Pere va fort i titula el seu post: “El trilerisme pressupostari”, que avança la seva crítica sobre el pressupost de salut. La Carmen titula “Cataluña: el gasto en salud se desvió un 24% en 2022”, que anuncia la seva crítica que compara el pressupost d’enguany amb la despesa de l’any passat.
Tots dos comparen el pressupost de 2023 amb el que ha passat l’any 2022, per veure realment si el pressupost d’enguany suposa un creixement. En Pere compara els 11.423 M€ de pressupost de 2023 amb el pressupost definitiu de 2022, que és el pressupost que recull els increments que se li han fet al llarg de l’any. El pressupost definitiu de 2022 va ser de 12.000 M€, i conclou que el pressupost inicial de 2023 és inferior al pressupost final de l’any anterior i, per tant, l’any 2023 no tenim un increment del pressupost, sinó un decrement. La Carmen va més enllà i compara el pressupost d’enguany amb la despesa real de 2022 que va ser de 14.058 M€, i conclou que tenim un pressupost molt inferior a la despesa real de l’any passat.

Aquestes anàlisis contrasten amb les opinions dels tres partits polítics que donen suport al pressupost. Així, el conseller Balcells en un tuït diu: “Incrementem el pressupost de salut en 1.284 milions”. Alícia Romero, diputada portant veu del PSC: “Mesures per no deixar ningú enrere: salut 1.284 milions més”. Jéssica Albiach, presidenta dels Comuns: “Es dona llum verda al nostre acord per rescatar la Sanitat”. És cert que el pressupost inicial de 2023 és superior que l’inicial de 2022, però no diuen que és inferior al pressupost final o la despesa real. És difícil veure com es rescatarà la sanitat amb menys diners.

Però no cal posar-se nerviós perquè tots sabem que la despesa real de 2023 serà més elevada que el pressupost, doncs com ens recorda na Carmen, l’any 2023 s’haurà de pagar el que ens hem passat l’any 2022, o sigui que encara que complíssim el pressupost, ens passaríem per pagar el deute de l’any passat.

La Carmen ens recorda que passar-se del pressupost en una quantitat molt important es cosa habitual: any 2019, la despesa va ser un 20% més elevada que el pressupost, 2020 – 25%; 2021 – 28%; 2022 – 24%. Això és el que fa dir a en Pere que estem davant del “trilerisme del pressupost” i ho diu així: “És la farsa a què alguns ens volen acostumar cada any per aquestes dates. Ha arribat l’hora de dir les coses pel seu nom. Els pressupostos es fan per gestionar recursos, i hi ha una responsabilitat en la seva execució eficient. Quan ens saltem aquesta lògica, aleshores el joc polític del tacticisme interessat, el cinisme i el trilerisme ho impregna tot i es deixa de banda el més important que és fer front a les necessitats de salut amb una gestió acurada dels recursos disponibles”.

La meva reflexió després de llegir això no és quin és el pressupost de 2023, sinó quina serà la despesa real: un 20% més o un 30% més? I aquesta despesa real amb quins criteris es gastarà. Si el pressupost no és un camí per orientar la gestió de la sanitat, sinó que és un gargot sobre un paper mullat que se saltarà a continuació, de què serveix aprovar un pressupost? I sobretot em pregunto, amb quins criteris el Departament de Salut se saltarà el pressupost? Qui decidirà quant es gasta i en què es gasta? La democràcia consistia en que el Parlament, com a representant del poble, aprovava un pressupost que era el camí per a l’executiu. Si el que fa el Parlament no serveix per res, qui controlarà l’Executiu?

Un apunt final. La Carmen recorda un llibre que va escriure en Guillem López Casasnovas per al Cercle de Salut (per cert, la Carmen castellanitza el nostre nom i ens diu Circulo de Salud. Això no és correcte, doncs el nostre nom legal és Cercle de Salut i a més ens pot confondre amb una associació de Madrid que es diu precisament Circulo de Salud). El llibre del Guillem: “La malaltia de la sanitat catalana” estableix que per assolir el nivell de despesa sanitària d’Europa, necessitàvem 5.000 M€ més l’any 2020. O sigui que amb trilerisme i tot no tindrem una sanitat europea.

Barcelona, 6 de febrer de 2023.

Lluís Bohigas Santasusagna
Economista i expresident del Cercle de Salut

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top