Skip to content

La llei de l’ELA ha entrat en vigor

Francesc José María Sánchez
Advocat. Secretari del Cercle de Salut

Quan escric aquestes línies acaba d’entrar en vigor la Llei 3/2024, de 30 d’octubre, per a millorar la qualitat de vida de persones amb Esclerosi Lateral Amiotròfica i altres malalties o processos d’alta complexitat i curs irreversible, anomenada Llei de l’ELA.

En primer lloc, cal destacar  que com el mateix nom de la llei ens indica, a més a més de l’ELA, la llei fa referència a altres processos neurològics i no neurològics, d’origen divers, caracteritzats per l’alta complexitat en les seves cures i amb un curs irreversible en poc temps que la llei anomena “processos d’alta complexitat i curs irreversible”.

La llei planteja canvis legislatius per garantir una millor qualitat de vida mitjançant l’agilitació dels tràmits administratius per al reconeixement de la discapacitat i la dependència i una millor atenció integrada social i sanitària, de les persones que compleixen els següents criteris:

  • Tenir una malaltia irreversible amb una reducció significativa de la supervivència.
  • No haver respost de forma significativa al tractament o inexistència d’alternatives terapèutiques que puguin millorar l’estat funcional o el pronòstic d’aquestes persones.
  • Necessitar cures socials i sanitàries complexes, centrades en l’àmbit domiciliari. I
  • Tenir una ràpida progressió que requereixi accelerar els tràmits administratius de valoració i reconeixement del grau de discapacitat o dependència.

La llei estableix un reconeixement de la situació de discapacitat de les persones amb ELA i altres malalties o processos d’alta complexitat i curs irreversible amb la finalitat d’agilitar els procediments, així com un termini màxim de tres mesos -procediment d’urgència- per a la resolució de la revisió del grau de discapacitat que les persones incloses en l’àmbit d’aplicació de la llei podran sol·licitar en qualsevol  moment.

També aborda la protecció a les persones cuidadores de persones en situació de gran dependència (grau III), que per raó d’aquesta cura hagin interromput una activitat per compte propi o d’altri que tinguin subscrit un conveni especial, les quals podran optar per mantenir la base de cotització a  la Seguretat Social del seu últim exercici en actiu. L’increment de cotització que suposi l’exercici d’aquesta opció serà finançada en un 50 % directament per l’IMSERSO.

En matèria d’ocupació, les persones cuidadores que s’hagin vist obligades a renunciar a la seva activitat laboral o professional per fer-se càrrec de persones incloses en l’àmbit d’aplicació de la llei seran considerades col·lectiu d’atenció prioritària.

Les  disposicions finals  primera i segona de la llei modifiquen, respectivament, la Llei de Cohesió i Qualitat del Sistema Nacional de Salut (articles 13 i 14) i la Llei General de la Seguretat Social (article 193 apartats 1 i 2).

Destaquem que de l’article 13 LQCSNS es modifica la lletra h) del seu apartat 2. On deia  que l’atenció sanitària especialitzada, en coordinació amb l’atenció primària, comprenia: h) La rehabilitació en pacients amb dèficit funcional recuperable, s’ha substituït el concepte “recuperable” pel següent incís:  “….encaminada a facilitar-los, mantenir-los retornar-los el major grau de capacitat funcional i independència possible, amb el fi de mantenir la seva màxima autonomia, millorar la qualitat de vida i reintegrar-los al seu medi habitual”. En el mateix sentit es  modifica la lletra c) de l’apartat 2 de l’article 14  que regula l’atenció sociosanitària en l’àmbit sanitari.

També es modifica el concepte “malalts” a l’apartat 1 de l’article 14 LCQSNS que se substitueix per “persones amb malalties que per la seva evolució generen dependència i discapacitat”.

S’ha afegit una nova lletra d) incloent  en el catàleg de prestacions de  l’atenció sociosanitària “les cures intermèdies  a aquelles persones  que l’evolució de la seva malaltia els ha generat una situació de gran dependència, com les malalties cròniques complexes, les malalties rares, els processos i les malalties d’alta complexitat  i de curs irreversible…,”.

Finalment, s’afegeix un nou apartat 3 a l’article 14 en el que es detalla com es pot reforçar l’adequada coordinació entre els serveis socials i sanitaris per tal de garantir la continuïtat de l’atenció.

La Vall d’En Bas, 2 de novembre de 2024.

Comments (1)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top