Skip to content

La Premsa d’estiu i el finançament de la sanitat pública

Al segle passat, quan a l’estiu no hi havia notícies, els diaris publicaven coses estrafolàries sobre el monstre del Llac Ness, avui en diríem “fake news”. Ara en canvi les notícies d’estiu són sobre arqueologia o sobre sanitat. Aquest estiu per exemple han trobat les petjades que fa 80.000 anys varen deixar uns Neanderthals en unes dunes de França o bé el desastre sanitari de la listèria. Entre les noticies sanitàries ha rebut força atenció el finançament de la sanitat i com que es un tema central pel Cercle de Salut faig un recull de notícies.

Podeu accedir als articles tot clicant sobre el seu títol.

17 de juliol, Diario Médico, Crece el presupuesto sanitario por persona… pero también la desigualdad

La noticia resumeix un Estudi del Ministerio Sanidad, Consumo y Bienestar Social  sobre els pressupostos sanitaris de les Comunitats Autònomes de 2019 i troba grans diferències territorials. Com sempre el País Basc és la comunitat amb mes recursos: 1.731€ per habitant i any i Andalusia la que en té menys 1.164€. Catalunya està a la part de baix amb 1.173€. Tot això amb un Sistema de finançament autonòmic, que té per objectiu donar a totes les CCAA els mateixos recursos per gestionar els serveis públics. Es clar que el País Basc i Navarra tenen un sistema diferent, el cupo, que els hi dona molts més recursos que a les altres. El País Basc paga els seus metges un 58% més que Andalusia i Navarra dedica a la sanitat el 25% del seu pressupost, mentre que les altres comunitats han de gastar el 40%.

31 de juliol, La Vanguardia, El Govern Central reclama a Catalunya un pla d’ajustos de la despesa sanitària

La Vanguardia reprodueix una carta dels Ministerios de Hacienda i Sanidad a la Generalitat on li diuen que s’ha passat en la despesa i que hauria de fer un pla urgent d’ajustos en sanitat. La carta esmenta les pròtesis com una de les despeses disparades i el diari comenta que en aquest àmbit hi ha una llista d’espera molt llarga.

10 d’agost, ARA, Aragonés ordena una retallada de la despesa de la Generalitat del 6%

El 6 d’agost, la Conselleria d’Economia publica una Ordre que indica als diferents òrgans de la Generalitat que han de retallar un 6% del pressupost, excepte en les nòmines. Si un Hospital ha d’estalviar un 6% del pressupost en 4 mesos sense tocar la nòmina, ja pot tancar la porta, ni menjar, ni medicaments, etc.

17 d’agost, Article de David Elvira a El País, Regles de despesa poc saludables

Elvira critica que “l’Estat espanyol va implantar retallades fiscals intenses i en el curt termini” i en canvi la recuperació la fa amb comptagotes.

19 agost, Article de Guillem López-Casasnovas a Punt-AvuiEls problemes de la sanitat catalana

“No es l’infrafinançament l’únic problema de la sanitat catalana, però sí el seu pivot, la mare de tots ells que en dificulta la solució”. López-Casasnovas esmenta l’estudi que el Centre de Recerca en Economia i Salut  (CRES) ha fet pel Cercle de Salut i que confirma el diagnòstic fet fa vint anys: Catalunya pateix un infrafinançament del 40%. L’autor es fa ressò de la paradoxa de com, tenint una sanitat tant mal finançada, pot ser de les millors del món i ho explica pels professionals sanitaris que ho fan molt bé, tot cobrant una misèria.

21 d’agost e-noticies, Aragonès diu que les retallades “no són retallades”

El Conseller Aragonès compareix al Parlament per informar sobre el finançament i diu que “no hi ha retallades perquè gastem mes”. L’eix de l’exposició del Conseller va ser que l’Estat deu a Catalunya  1.317 milions d’euros que no paga, ni tampoc a moltes CCAA. La Generalitat va decidir portar al Gobierno als tribunals.

9 de setembre, El Món, Un estudi situa Catalunya a la cua de l’estat en despesa de sanitat i serveis socials

Un estudi de l’Associació estatal de directors i gerents de serveis socials diu que Catalunya va dedicar l’any 2018 un 20% menys a serveis sanitaris, educatius i socials que l’any 2009. La Generalitat ha replicat que el pressupost de sanitat d’enguany es “el més alt de la història” i que en serveis socials gairebé s’ha recuperat.

Altres informacions

Lluís Bohigas

President del Cercle de Salut

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top