Skip to content

L’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària: comença la seva gestació

El proppassat 8 de febrer el Govern va aprovar la memòria preliminar de l’Avantprojecte de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària i ara s’ha iniciat  una consulta pública per copsar l’opinió de tots els agents implicats: ens  locals, associacions representatives, proveïdors i entitats prestadores de serveis dels sistemes de serveis socials i salut, experts i conjunt de la ciutadania.

El concepte d’integració social i sanitària no és nou ni a Catalunya ni al món,  la seva concreció implica construir un model d’atenció a partir de les necessitats de les persones des d’una mirada holística i potenciadora d’ella mateixa, que suposa situar a les persones en el centre de les polítiques socials. Va ser un dels 12 objectius que el Grup de treball Catalunya 2022 va fixar en el document RESET, Crida per reactivar el país, com ens explicava la Laura Peracaula en una entrada en aquest bloc del passat mes d’agost.

Sent un dels objectius prioritaris d’aquesta legislatura, la integració social i sanitària  sembla que ha trigat una mica a veure la llum aquesta memòria “preliminar”, però benvinguda sigui.

L’Agència pretén ser el salt definitiu en la integració dels dos sistemes d’atenció a les persones -salut i serveis socials-  que superi les diferents iniciatives  que al llarg dels darrers anys s’han promogut (ProDep,  PIAISS i PAISS).

Del que es tracta, segons la memòria,  és de garantir una atenció més integrada i millorar els resultats de l’atenció de les persones que transiten per ambdós sistemes : persones grans, persones amb discapacitat, persones amb problemàtica social derivada de salut mental i en general les persones amb necessitats complexes. Així com de millorar l’eficiència i la sostenibilitat d’ambdós sistemes.

La memòria després d’avaluar l’opció de “no fer res” que sempre és una (mala) opció,  justifica  el que anomena “l’opció normativa preferida”  que és la de la creació de l’Agència d’Atenció Integrada des de diferents angles.

La memòria atribueix a la nova Agència funcions de  planificació estratègica i coordinació, de regulació i definició d’estàndards de qualitat, de finançament, de promoció de governances integrades en els territoris  i d’avaluació i monitorització dels projectes d’atenció integrada. Tot plegat amb l’objectiu general de millorar els resultats de salut i benestar  de la població promovent la qualitat de vida i l’autonomia de les persones i millorar l’eficiència i garantir la sostenibilitat dels sistema sanitari i de serveis socials.

El mes de maig de 2021 la Junta Directiva es va posicionar sobre l’Acord d’investidura de Pere Aragonés en l’àrea de salut i social i les seves prioritats programàtiques i, en relació a l’Agència, es va posicionar del tot a favor per considerar-la “una necessitat inajornable atenent la prevalença de les malalties cròniques  fruit de l’envelliment progressiu de la població i la necessitat d’aixoplugar els dispositius sanitaris i socials sota una única mirada estratègica”. La Junta acabava desitjant que el projecte tingués “millor sort que els intents anteriors de coordinar/integrar l’atenció a les persones social i sanitària.”

Crec que no s’hi pot estar més que d’acord amb la iniciativa   i  desitjar que l’avanç cap a la integració social i sanitària per oferir una atenció centrada en la persona sigui el més ràpid possible. Portem massa anys parlant-ne i poc  hem avançat a la pràctica.

Barcelona, 3 de març de 2022.

Francesc José María Sánchez

Secretari del CERCLE DE SALUT

Comments (0)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top