Skip to content

TRANQUIL·LITAT ÉS LA RECEPTA DEL CONSELLER DE SALUT

La no aprovació dels pressupostos de la Generalitat per aquest 2024 és una molt mala notícia. I no només perquè es paralitzen noves accions i inversions en infraestructures i tecnològiques, incloses en el projecte de llei de pressupostos, i es posa en risc complir els compromisos retributius que es deriven del III Acord de condicions laborals de l’ICS i del III Conveni col·lectiu de treball de la sanitat concertada, amb els empleats del sector públic i concertat de l’àmbit de la salut, per no parlar de les imprescindibles i inajornables millores retributives del personal dels serveis socials, sinó perquè també decau el Pla normatiu pel 2024.

Algunes normes estaven al calaix des de feia molt (massa) temps com l’Avantprojecte  de llei d’harmonització de les fórmules de gestió no contractuals i d’ordenació funcional dels serveis de salut amb càrrec amb fons públics o el Projecte de decret  d’universalització de l’assistència sanitària amb càrrec a fons públics.

Altres lleis transcendentals com la de creació de l’Agència Integrada Social i Sanitària d’atenció a les persones o la Llei dels instruments de provisió de serveis de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública, no veuran la llum i hauran d’esperar temps millors com les anteriors.

Tampoc es podrà aprovar el Pacte Nacional de Salut, al que tantes hores i esforços han dedicat els experts, que han elaborat el document de bases que recentment ha estat exposat a consulta pública.

Però això no és tot, l’experiència ens demostra que, amb independència del signe del govern de torn, quan es dissol el Parlament i es convoquen eleccions, l’Administració de la Generalitat entra en una mena d’estat letàrgic i queda tot pràcticament paralitzat fins que es constitueix un nou govern. Ningú pren decisions. El funcionament del sistema en aquesta situació depèn d’inèrcies encetades amb anterioritat i es fonamenta en el voluntarisme dels  seus professionals i gestors.

A la Junta General del CSC del passat 14 de març, el conseller va arribar a afirmar que “si en algun moment falten més diners, es posaran”, el que no va explicar és d’on es trauran. La seva recepta per superar aquesta situació de pròrroga pressupostària es basa en la contenció i en mantenir l’equilibri i la tranquil·litat.

Malauradament, per les raons adduïdes i moltes més, no podrem estar massa tranquils, senyor conseller.

Francesc José María
Secretari del Cercle de Salut

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top