El Col·legi d’Economistes de Catalunya ha publicat un centenar de càpsules on diferents experts i membres del col·legi analitzen la situació actual marcada per la crisi sanitària de la COVID-19 des de les seves àrees professionals.
Entre els protagonistes d’aquests vídeos trobem dos representants del Cercle del Salut: el seu president, Lluís Bohigas; i la directora general de la Unió Catalana d’hospitals i membre del Consell Assessor del Cercle, Roser Fernández.
Bohigas respon a la qüestió sobre quines són les lliçons que es poden extreure de la gestió sanitària de la crisi del coronavirus. L’economista fa una anàlisi sobre com diferents països europeus han respost a la pandèmia i n’extrau tres claus fonamentals: cal tenir cura dels professionals sanitaris, cal mantenir el nivell d’agilitat de les organitzacions i cal invertir més recursos en sanitat.
D’altra banda, Roser Fernández analitza si el sistema sanitari estava o no preparat per la pandèmia. Segons Fernández, el sistema ha estat a l’altura. És cert que s’ha tensat molt, però no ha arribat a col·lapsar, observa. Això ho atribueix a quatre factors: un sistema sanitari nacional de cobertura universal, un model sanitari català basat en la concertació que ha permès flexibilitat i proximitat territorial, una xarxa integral i l’aposta per un model basat en el professionalisme tècnic i gestor.