Skip to content

El Cercle de Salut va celebrar el passat dijous, 14 de març, una exitosa jornada dedicada a la recerca, el desenvolupament i la innovació en el camp de la salut, que va tenir lloc a l’Auditori del Cosmocaixa de Barcelona i va congregar destacats agents del sector i al voltant de dos-cents trenta assistents entre benefactors, directius dels sectors salut i recerca i destacats investigadors i investigadores del país.

Sota el títol Jornada sobre Recerca, Desenvolupament i Innovació en Salut i impulsat amb la col·laboració de la Fundació Bancària “la Caixa” i la Fundació Privada Cellex, l’acte va esdevenir un espai de reflexió sobre els reptes i oportunitats a l’hora de potenciar la generació, transferència i difusió de coneixement en aquest àmbit.

Conduït per la periodista Cristina Puig, l’esdeveniment es va inaugurar amb unes paraules del conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal, que va reivindicar la importància de la recerca, el desenvolupament, la innovació i la transferència del coneixement en Salut. “Al segle XXI Catalunya serà científica, potent en l’àmbit de la recerca, capaç d’innovar i de transferir o no serà”, va emfasitzar.

Les va seguir una intervenció magistral del professor Andreu Mas-Colell que, sota el títol Recerca i innovació en una societat desenvolupada, va reflexionar

sobre el paper d’Europa en recerca i desenvolupament i innovació i va reclamar una voluntat obstinada i inequívoca dels estats membres de destacar en aquests àmbits i d’augmentar-ne el pes en el pressupost de la Comissió Europea .

La jornada va comptar també amb la intervenció del conseller de Salut, Manel Balcells, que va posar en valor l’ecosistema de recerca català i va insistir en la necessitat que la innovació s’incorpori al sistema de salut “de forma estructural” i al servei de “millorar la qualitat de vida dels ciutadans“.

El torn del conseller Balcells va arribar tot just després de la segona de les tres taules rodones de la jornada, on diversos experts van reflexionar sobre diferents reptes.

La primera d’elles sobre la “necessària” col·laboració publico-privada, la “dificultat” que pot suposar la burocràcia per als investigadors o la falta de paritat entre homes i dones en les posicions directives dels centres de recerca.

La segona es va centrar en el paper dels diferents agents del Sistema de Recerca, Desenvolupament i Innovació i la seva interrelació; la rellevància del mecenatge i la filantropia en l’àmbit de la recerca en salut, i també va abordar les dinàmiques de competència i cooperació que es donen entre els centres de recerca.

La tercera i última taula de debat de la jornada, per la seva banda, va girar entorn de la importància de facilitar la transferència de coneixement a les empreses i la societat, així com de la necessitat de millorar les estratègies per potenciar la innovació.

Després de les taules rodones i en nom del Cercle de Salut, el vicepresident de la institució, Josep Lluis Lafarga, va atorgar un guardó al professor Andreu Mas-Colell en reconeixement de tot el sector salut, “per la seva contribució impagable a la recerca i la innovació biomèdica del país”. Un emotiu homenatge que el Pr. Mas-Colell va rebre amb profund agraïment.

L’acte va concloure amb unes paraules d’agraïment del president del Cercle de Salut, Enric Limón, i el president de la Cambra de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Barcelona, Josep Santacreu, que van reconèixer les seves aportacions a tots els ponents i van posar en valor les interessants reflexions que es van compartir durant la jornada, llençant un missatge d’ànim a tots els agents del sectors salut i recerca per fer més i millor recerca, desenvolupament, innovació i transferència per tal de millorar la salut i la qualitat de vida de tots els ciutadans i ciutadanes.

Back To Top