Skip to content
    • El llibre, escrit per l’economista Lluís Bohigas, és una aproximació a l’obra de govern de Xavier Trias durant els vuit anys que va ser conseller de Sanitat.

 

El Cercle de Salut va reunir el passat 19 de juny a més de 200 persones en la Sala Paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona en la presentació del llibre Conseller Xavier Trias. Un model sanitari per a Catalunya, 1988-1996, escrit per l’economista i expresident del Cercle de Salut Lluís Bohigas, i editat pel Cercle.

El llibre fa una retrospectiva d’algunes de les accions de govern dutes a terme en aquell període, com la definició del nou model del Servei Català de la Salut (SCS), el Sistema d’Informació Sanitària, la transformació de l’ICS, la consolidació de les reformes iniciades pel conseller Josep Laporte i l’ordenació de les prestacions sanitàries, fent una especial menció a l’organització sanitària dels Jocs Olímpics Barcelona’92 que van ser els primers sense fum.

A la presentació hi van participar l’autor del llibre Lluís Bohigas i el mateix Xavier Trias, que van estar acompanyats del conseller de Salut en funcions, Manel Bacells; el president del Cercle de Salut, Enric Limón; el secretari del Cercle, Franscesc Jose Maria; i el degà de la Facultat de Medicina de la UB, Antoni Trilla. Durant la jornada també hi van intervenir diverses persones  que van treballar al costat de Trias durant el període que va ser conseller de sanitat: Mont-serrat Grané, Roser Fernández, Josep Maria Via i Josep Lluís Lafarga, vicepresident del Cercle de Salut.

El degà Trilla va ser l’encarregat de donar la benvinguda als assistents, tot recordant el pas de Trias com a alumne de medicina de la UB. El president del Cercle, Enric Limon, va obrir l’acte manifestant que entre la  missió i valors del Cercle de Salut “està la defensa del model sanitari català” i és per això que s’ha organitzat aquest acte de presentació. L’autor, Lluís Bohigas, va relatar el contingut del llibre, que està dividit en dues parts: una descripció detallada de l’acció de govern de Trias i una altra dedicada a recuperar alguns dels discursos de l’exconseller.

A més de l’estricta presentació del llibre, la sessió es va convertir en un homenatge i reconeixement a la figura i obra de Xavier Trias al capdavant de la conselleria de sanitat i del seu equip de llavors. Així ho van constatar les intervencions que es van fer a continuació i que van mostrar la part més personal de Trias durant aquells anys.

 Mont-serrat Grané va ser la seva secretària durant uns anys i va explicar algunes anècdotes personals sobre com era treballar amb ell i li va agrair emocionada que estar al seu costat havia estat “un aprenentatge constant”. Roser Fernández, cap de gabinet del SCS en aquell moment, va destacar el seu “model de lideratge del futur” que va apostar per incorporar gent jove al seu equip i apoderar dones en càrrecs de comandament. Josep Maria Via, cap de gabinet i posteriorment director de l’Àrea Sanitària del SCS llavors, el va qualificar de “polític en majúscules” i també va destacar el seu lideratge “basat en valors molt forts”, així com la continuïtat que va donar a l’obra del seu predecessor, el conseller Josep Laporte. Finalment, Josep Lluís Lafarga, qui fou director de l’Àrea Jurídica i d’Organització del SCS, va destacar els seus valors i el seu llegat, recordant la lluita contra el virus del VIH i la creació del centre de recerca Irsicaixa. “Sempre estarem en deute amb tu”, li va dir.

Després dels parlaments, Xavier Trias es va adreçar al públic emocionat. Trias va agrair les paraules dels seus companys i va voler reconèixer la feina de tots els consellers de sanitat, tant els que els van precedir com els que han agafat la conselleria després d’ell perquè tot ha estat una feina de continuïtat. Va destacar el suport rebut pel President Jordi Pujol i va posar en valor que en aquell moment de transformació es va aconseguir crear un gran sistema sanitari gràcies als “grans acords polítics i la col·laboració i complicitat dels ajuntaments”. Mirant cap al futur, Trias ho va deixar clar: “La gran aposta que hem de fer ara és la lluita pel finançament” i va demanar “tornar a crear el clima de col·laboració que hi havia en el Consell Interterritorial [del Sistema Nacional de Salut]”  quan era conseller.

El conseller de salut en funcions, Manel Balcells, va cloure la jornada fent un reconeixement al llegat de Trias i posant en valor que va ser capaç de construir un model sanitari que ha durant fins avui.

Back To Top