El Departament de Salut commemora els 40 anys de la seva creació amb una exposició que repassa la seva història. Al vestíbul de l’edifici s’han instal·lat uns plafons que destaca les fites més importants d’aquest anys, des del 1977 fins el 2017. També es pot visitar una exposició fotogràfica amb imatges dels treballadors i d’alguns dels moments destacats d’aquests anys, gràcies al fons de l’Arxiu fotogràfic d’aquesta institució.
L’acte d’inauguració es va celebrar el passat 28 de febrer, a la conselleria amb l’assistència de treballadors de la institució . A l’acte van participar l’actual consellera, Alba Verges i altres conseller de Salut, com Ramon Espasa (nomenat al 1977), Xavier Trias (1988), Eduard Rius (1996), Marina Geli (2003) i Antoni Comín (2016), qui hauria d’haver celebrat aquest 40è aniversari l’any 2017.
El departament també ha preparat un vídeo on fa un recorregut de la seva història de la mà de professionals que hi treballen i que hi ha treballat.
40 anys de Conselleria
Amb el restabliment de la Generalitat provisional al 1977 es va crear el Departament de Sanitat i Assistència Social, situat al Palau de la Generalitat i al passeig de Lluis Companys. Llavors també es va anomenar el primer conseller, Ramon Espasa. Un any després es va crear l’estructura del Departament i dels Serveis Territorials a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i es van iniciar les visites a institucions sanitàries pel territoris per recollir informació, elaborar els estudis tècnics i planificar el mapa sanitari.
El traspàs de competències i de personal va arribar al 1979, amb l’Estatut d’autonomia de Catalunya. Al 1980, el Departament tenia 358 treballadors, una xifra que es triplicaria un any després, quan es van regular els centres i serveis sanitaris assistencials a Catalunya. També aquell any s’elaborava el primer Mapa Sanitari de Catalunya. No va ser fins l’any 1983 que el pavelló Ave Maria del recinte de la Maternitat va passar a ser seu del Departament. També aquell any hi havia ja 44 Centres d’Atenció Primària arreu del país i es constituïa l’Institut Català de la Salut (ICS) -que assumia les funcions de l’antic INSALUD.
La contracepció i la tuberculosi (1979), les vacunacions (1980), la donació voluntària de sang i la recomanació de no fumar (1982) esdevenien els temes protagonistes en les primeres campanyes i materials informatius per a la població, als quals seguirien d’altres com el foment de les platges netes (1984), les drogues (1985) o l’educació sanitària, amb la distribució, l’any 1986, de més de quatre milions de díptics, cartells i butlletins.