Skip to content
  • El cap de l’Executiu participa, acompanyat dels consellers Gonzàlez-Cambray, Geis i Argimon a la commemoració del centenari del naixement del doctor Josep Laporte i Salas
El president Pere Aragonès a la commemoració del centenari del naixement del doctor Josep Laporte i Salas.
El president Pere Aragonès a la commemoració del centenari del naixement del doctor Josep Laporte i Salas.

 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha participat aquest dilluns a la commemoració del centenari del naixement del doctor Josep Laporte i Salas, de qui ha destacat la vocació transformadora i de progrés que el va portar a implicar-se políticament. A l’acte, celebrat al Palau de la Generalitat i que ha comptat amb la presència de familiars de Laporte, també hi ha assistit el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray; la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis; i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

El president Aragonès ha volgut destacar la capacitat de Laporte de “posar al servei del país la intel·ligència, coneixement i saber fer que va permetre que Catalunya avancés en la construcció de l’estat català del benestar per fer més fàcil la vida de la ciutadania i, en definitiva, construir un país millor”.

Durant els mandats en què va formar part del Govern, Laporte va jugar un paper essencial en la construcció dels fonaments dels nostres serveis públics”, ha assegurat el cap de l’Executiu. Uns serveis públics que, per al president Aragonès, garanteixen una sanitat i una educació universals que igualen a la ciutadania en drets i oportunitats.

El president ha apuntat que aquest homenatge també ha de permetre posar en valor el que suposa l’estat del benestar a Catalunya i tot el que hi ha per construir al davant i, en aquest sentit, ha assenyalat la voluntat de reforçar els serveis socials, el sistema educatiu i el sistema de recerca i universitats.

 

Escola catalana

El conseller Josep Gonzàlez-Cambray ha recordat els plantejaments i fites de Laporte com a conseller d’educació i ha destacat l’augment de la plantilla de docents i la millora del parc escolar. També ha posat èmfasi en els objectius de catalanitzar l’ensenyament i d’aprofundir en la renovació pedagògica.

Un Laporte absolutament visionari, ja deia en aquella conferència de l’any 90: «l’ensenyament en català ha fet passos endavant, els pot acabar de fer, però no sé si n’hi haurà prou per aconseguir un ús social més extens del català»”, ha explicat Cambray. “Efectivament, l’any 2022 podem afirmar que el sistema d’immersió lingüística ens ha servit perquè el català sigui una llengua d’aprenentatge, d’acollida, d’igualtat d’oportunitats i de cohesió social. Que no és poc i ho hem de reivindicar amb orgull. Però no ha estat suficient per garantir-ne l’ús social”, ha afegit.

Ara, continuem defensant el català com a llengua vehicular d’una escola plurilingüe, tanmateix hem de ser conscients que en aquest terreny és tant o més important el que passa fora de l’aula com el que hi passa dins. Aquesta és una batalla, doncs, que hem de lliurar en diversos fronts alhora, i amb tot el consens polític, social i pedagògic que siguem capaços d’aglutinar”, ha conclòs.

 

Figura polièdrica en sanitat

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha centrat la seva intervenció en les aportacions, múltiples i diverses de Laporte en l’àmbit sanitari, subratllant la seva figura polièdrica. “Va tenir responsabilitat en pràcticament tots els àmbits del que es coneix com a estat del benestar: ensenyament, sanitat i també serveis socials i va ser clau a l’hora de configurar l’estat del benestar que tenim a Catalunya, en un moment en què pràcticament tot estava per construir”, ha destacat el titular de Salut.

Argimon ha enumerat algunes de les múltiples aportacions del doctor Laporte a l’hora de construir el sistema de salut actual: la creació del l’Institut Català de la Salut i la continuïtat del mapa sanitari al 1983, l’inici del desplegament de la reforma de l’atenció primària i la creació de la XHUP al 1985, la construcció i posada en marxa d’alguns hospitals comarcals nous o notables avenços en altres terrenys, com per exemple en matèria de Salut Pública, amb el sistema de recollida d’informació de les malalties de declaració obligatòria al 1982, el caràcter pioner de les seves iniciatives i campanyes davant el tabac i les drogoaddiccions, o primeres campanyes de prevenció, com el Programa per a la prevenció i el control de la sida l’any 1987. “La prevenció de la malaltia i la promoció de la salut constituïen un àmbit en el qual feien especial èmfasi les seves polítiques, la qual cosa dóna mostra de la seva visió clara i anticipada d’una manera d’entendre les polítiques de salut”, ha conclòs Argimon.

 

Impuls en la recerca

Crec que puc dir sense por a equivocar-me que sense Laporte avui no tindríem les universitats al nivell que tenim. Un sistema de qualitat, obert i desplegat”, ha assegurat, per la seva part, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, que també ha afegit que “va tenir un paper molt rellevant en l’impuls de la recerca fent les primeres passes d’una política científica pròpia”.

 

Nascut a Reus el 1922, Laporte va ser metge, polític, gestor i acadèmic.  Destaca, especialment, la seva labor en l’ordenació sanitària de Catalunya i en la modernització del sistema universitari català. Precisament, en reconeixement a la seva trajectòria, l’any 1996, va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

Back To Top