Skip to content

Orgull de les Infermeres en el seu Any Internacional

El Dia Internacional de les Infermeres se celebra cada 12 de maig per visualitzar la contribució que les infermeres fan a la societat arreu del món. La data commemora el naixement de la fundadora de la infermeria moderna, Florence Nightingale, qui va contribuir a la disminució de la mortalitat en els hospitals de campanya durant la Guerra de Crimea mitjançant la introducció de normes higièniques, vigents encara als nostres dies.

Aquest any 2020 va ser declarat l’Any Internacional de la Infermera i la Matrona per l’Organització Mundial de la Salut. Una declaració que suposa una gran oportunitat per visibilitzar el paper de les infermeres. Per aquest motiu s’han endegat campanyes com #NursingNow per donar valor a la tasca social que el col·lectiu realitza en totes les seves àrees de treball.

Aquest any internacional de la infermera té com a objectiu situar la professió d’infermeria als òrgans de decisió i actuació així com empoderar al col·lectiu per assumir els reptes del segle XXI. Tot buscant l’excel·lència en les cures centrades en les persones per millorar la salut de la població i disminuir les desigualtats socials.

Aquest any 2020, havia de ser per tant, l’any de donar a conèixer el lideratge del col·lectiu infermer, però malauradament ha esdevingut un any on s’ha fet front a una emergència sanitària sense precedents. Val a dir que tant les infermeres, com d’altres treballadors de la salut que han estat a primera línia de la lluita contra la COVID-19, mereixen ser reconeguts i elogiats pels seus esforços i sacrificis personals i professionals enmig de la major amenaça per la salut que ha viscut la nostra societat.

La pandèmia ha demostrat la dedicació professional, abnegada i humanista de les professionals d’infermeria. S’ha fet palès com al voltant de les 20 milions d’infermeres d’arreu del món han aportat el seu coneixement i saber fer en donar atenció a les persones sanes i malaltes que han requerit atenció. Com s’ha fet evident durant aquesta pandèmia les infermeres disposen d’un alt coneixement bio-social i una alta competència tècnica, que les fa imprescindibles per aconseguir bons resultats de salut. A més les infermeres actuen en diferents àmbits i nivells donant cura tant a:

  1. persones sanes – com són dones embarassades, nounats- així com
  2. persones amb malalties de llarga evolució- com persones amb malalties cròniques i/o amb discapacitat, a més de
  3. persones amb malalties agudes, a vegades amb risc vital, com de les persones infectes de SARS-COV-2.

Totes elles, en una mesura o l’altra son ateses per infermeres.

Però després del Dia Mundial de la Infermera, i un cop hagi passat aquesta pandèmia, caldrà fer una reflexió més profunda de com estan els valors científics i ètics que va fundar la nostra predecessora que avui commemorem. Només per començar, val a dir que la nostra societat es mereix una millor ràtio infermera-pacient, doncs l’evidència demostra que una infradotació infermera produeix pitjors indicadors de salut. També és necessari més infermeres que formin part dels comitès de direcció i dels llocs de decisió, que puguin desenvolupar la seva tasca científica i docent amb plenes garanties i condicions. Així mateix, es requereix que siguin reconegudes les especialitats – a la pràctica clínica habitual es desenvolupen- de manera que comptin amb ell nivell acadèmic i competencial que li corresponen. I per últim, i no menys important, que les infermeres tinguin millors condicions contractuals i salarials.

És evident que la societat necessita el coneixement de les infermeres doncs del contrari estaria ignorant el saber que aquestes professionals aporten. Les infermeres són coneixedores de ben a prop de les necessitats d’atenció de la població, compten amb experiència demostrada en l’organització i gestió dels recursos, així com tenen una abastada pràctica en la coordinació dels equips sanitaris i no sanitaris en el terreny. La societat no es pot permetre deixar de banda tot això. Aquest coneixement imprescindible i valuós és essencial en la gestió de les polítiques locals, nacionals i internacionals.

De ben segur la Florence Nightingale estaria orgullosa de com les infermeres estan actuant durant aquest any 2020. Si la pandèmia que estem vivim ha permès visualitzar el valor de la infermera a la societat, ara hem de fer que la veu i la presència infermera sigui reconeguda en les decisions polítiques i socials. Les infermeres contribueixen a fer que la societat sigui més saludable, autònoma a la vegada que solidària, humana, tècnica i científica, valors propis que la fan distingible i imprescindible.

Barcelona, 12 de maig de 2020.

Cristina Martínez Martínez
Enric Limón
Sol Muñoz
Infermeres Membres de la Junta del Cercle de Salut

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top